Algemene voorwaarden

 

ALGEMENE VOORWAARDEN ONLINE VERKOOP (B2C)
 
 
Artikel 1: Definities 
1. House of Didija, gevestigd te ‘s-Hertogenbosch , KvK-nummer 91644941, wordt in deze algemene voorwaarden aangeduid als verkoper.  
2. De wederpartij van verkoper wordt in deze algemene voorwaarden aangeduid als koper.  
3. Partijen zijn verkoper en koper samen.  
4. Met de overeenkomst wordt bedoeld de koopovereenkomst tussen partijen.  

Artikel 2: Toepasselijkheid algemene voorwaarden 
1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, aanbiedingen, overeenkomsten en leveringen van diensten of goederen door of namens verkoper.
2. Afwijken van deze voorwaarden kan alleen als dat uitdrukkelijk én schriftelijk door partijen is overeengekomen.  

Artikel 3: Betaling 
1. De volledige koopsom wordt altijd meteen in de winkel voldaan. Bij reserveringen wordt in sommige gevallen een aanbetaling verwacht. In dat geval krijgt de koper een bewijs van de reservering en de vooruitbetaling.  
2. Betaalt koper niet op tijd, dan is hij in gebreke. Blijft koper in gebreke, dan is verkoper gerechtigd de verplichtingen op te schorten totdat koper aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan.  
3. Blijft koper in gebreke, dan zal verkoper tot invordering overgaan. De kosten met betrekking tot die invordering komen voor rekening van de koper. Deze incassokosten worden berekend aan de hand van het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten.  
4. In geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van de koper zijn de vorderingen van verkoper op de koper onmiddellijk opeisbaar.
5. Weigert koper zijn medewerking aan de uitvoering van de opdracht door verkoper, dan is hij nog steeds verplicht de afgesproken prijs aan verkoper te betalen.  

Artikel 4: Aanbiedingen, offertes en prijs 
1. Aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij in het aanbod een termijn van aanvaarding is genoemd. Wordt het aanbod niet binnen die gestelde termijn aanvaard, dan vervalt het aanbod. 
2. Levertijden in offertes zijn indicatief en geven koper bij overschrijding daarvan geen recht op ontbinding of schadevergoeding, tenzij partijen uitdrukkelijk én schriftelijk anders zijn overeengekomen.  
3. Aanbiedingen en offertes gelden niet automatisch voor nabestellingen. Partijen moeten dit uitdrukkelijk én schriftelijk overeenkomen. 
4. De op aanbiedingen, offertes en facturen genoemde prijs bestaat uit de koopprijs inclusief de verschuldigde btw en eventuele andere overheidsheffingen. 

Artikel 5: Herroepingsrecht
1. Koper krijgt het recht om na ontvangst van de bestelling binnen 14 dagen de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden (herroepingsrecht). De termijn begint te lopen vanaf het moment dat de (gehele) bestelling door de consument is ontvangen. 
2. Uitzonderingen op het herroepingsrecht:
- producten die om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne niet geschikt zijn om te worden teruggezonden en/of waarvan de verzegeling na levering is verbroken.
- Het herroepingsrecht is volledig uitgesloten voor stoomzitjes. Stoomzitjes kunnen om hygiënische redenen nooit worden geretourneerd, ook niet als de verpakking ongeopend of ongebruikt is. Indien koper dergelijke producten toch retourneert, zal de retourzending niet worden geaccepteerd en vindt geen terugbetaling plaats.
- Daarnaast geldt het herroepingsrecht niet voor stoomkruiden, verzorgingsproducten en andere hygiënegebonden artikelen waarvan de verzegeling is verbroken. Indien koper dergelijke producten toch retourneert, zal de retourzending niet worden geaccepteerd en vindt geen terugbetaling plaats.
- producten die volgens specificaties van de koper zijn vervaardigd (op maat zijn gemaakt), die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd o.b.v.  een individuele keuze of beslissing van de consument, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn.

-  Producten die snel bederven of een beperkte houdbaarheid hebben.
-  Audio-en video opnamen en computer software waarvan de verzegeling verbroken is of na het downloaden.
3. Indien koper gebruik wil maken van het herroepingsrecht, dient hij dit binnen de herroepingstermijn schriftelijk kenbaar te maken aan de verkoper. Dit kan door middel van het modelformulier voor herroeping of op een andere ondubbelzinnige wijze. Het modelformulier voor herroeping is beschikbaar op onze website HerroepingsformulierHet enkel terugsturen van een product zonder voorafgaande melding wordt niet beschouwd als een juiste herroeping. Retourzendingen worden alleen geaccepteerd nadat koper de herroeping correct heeft gemeld.

4. Na een correcte herroeping heeft de koper 14 dagen de tijd om het product retour te sturen. Het product dient ongebruikt, onbeschadigd en in de originele verpakking te worden teruggezonden. De kosten voor het retourneren van de producten zijn voor rekening van koper.

5. Na ontvangst van de retourzending zal de verkoper het volledige aankoopbedrag, inclusief de standaard verzendkosten voor de heenzending, binnen 14 dagen terugbetalen. Indien de koper heeft gekozen voor een duurdere methode van levering dan de goedkoopste standaardlevering, hoeft de verkoper de bijkomende kosten voor de duurdere methode niet terug te betalen.

6. Bij het retourneren van verzegelde producten (bijvoorbeeld om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne) vervalt het herroepingsrecht zodra de verzegeling is verbroken. Indien koper een verzegeld product opent, wordt het product als gebruikt beschouwd en kan de herroeping worden geweigerd. 
7. Mocht het product beschadigd of de verpakking meer beschadigd zijn dan nodig is om het product te bekijken, kan Verkoper deze waardevermindering van het product aan koper doorberekenen. Deze waardevermindering kan oplopen tot het volledige aankoopbedrag, indien het product hierdoor niet meer verkoopbaar is. Zodra wij het product onbeschadigd retour hebben ontvangen, betalen wij het aankoopbedrag binnen 14 dagen terug via dezelfde betaalmethode waarmee is betaald.
8. Bij een correcte herroeping worden geen administratiekosten in rekening gebracht.

Artikel 6: Wijziging van de overeenkomst
1. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering van de opdracht noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, passen partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aan.  
2. Indien partijen overeenkomen dat de overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Verkoper stelt koper hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte.  
3. Indien de wijziging van of aanvulling op de overeenkomst financiële en/of kwalitatieve consequenties heeft, licht verkoper koper hierover vooraf schriftelijk in.  
4. Indien partijen een vaste prijs zijn overeengekomen, geeft verkoper daarbij aan in hoeverre de wijziging of aanvulling van de overeenkomst een overschrijding van deze prijs tot gevolg heeft.  
5. In afwijking van het bepaalde in het derde lid van dit artikel kan verkoper geen meerkosten in rekening brengen indien de wijziging of aanvulling het gevolg is van omstandigheden die aan hem kunnen worden toegerekend.  

Artikel 7: Oplevering en risico-overgang
1. Zodra het gekochte door de koper in ontvangst is genomen, gaat het risico over van verkoper naar koper.   

Artikel 8: Onderzoek, reclames
1. Koper is gehouden het geleverde op het moment van (af)levering, maar in ieder geval binnen zo kort mogelijke termijn te (doen) onderzoeken. Daarbij behoort koper te onderzoeken of kwaliteit en kwantiteit van het geleverde overeenstemmen met hetgeen partijen zijn overeengekomen, althans dat kwaliteit en kwantiteit voldoen aan de eisen die daaraan in het normale (handels)verkeer gelden. 
2. Reclames met betrekking tot beschadigingen, tekorten of verlies van geleverde goederen moeten binnen 10 werkdagen na de dag van aflevering van de goederen door koper schriftelijk bij verkoper worden ingediend. 
3. Bij gegrondverklaring van de klacht binnen de gestelde termijn heeft verkoper het recht om óf te herstellen, óf opnieuw te leveren, óf om van levering af te zien en koper een creditnota te sturen voor dat deel van de koopprijs. 
4. Geringe en/of in de branche gebruikelijke afwijkingen en verschil in kwaliteit, aantal, maat of afwerking kunnen niet aan verkoper worden tegengeworpen. 
5. Klachten met betrekking tot een bepaald product hebben geen invloed op andere producten dan wel onderdelen behorende bij diezelfde overeenkomst. 
6. Na het verwerken van de goederen bij koper worden geen reclames meer geaccepteerd. 

Artikel 9: Monsters en modellen
1. Is aan koper een monster of model getoond of verstrekt, dan wordt het vermoed slechts als aanduiding te zijn verstrekt zonder dat de te leveren zaak daaraan behoeft te beantwoorden. Dit is anders als partijen uitdrukkelijk zijn overeengekomen dat de te leveren zaak wel daarmee zal overeenstemmen. 
2. Bij overeenkomsten ter zake van een onroerende zaak wordt vermelding van de oppervlakte of andere afmetingen en aanduidingen eveneens vermoed slechts als aanduiding bedoeld te zijn, zonder dat de te leveren zaak daaraan behoeft te beantwoorden. 

Artikel 10: Levering
1. Levering geschiedt ‘af fabriek/winkel/magazijn’. Dit houdt in dat alle kosten voor koper zijn.
2. Koper is verplicht de zaken af te nemen op het moment dat verkoper deze bij hem aflevert of doet afleveren, dan wel op het moment waarop deze zaken hem volgens de overeenkomst ter beschikking worden gesteld.
3. Indien koper afname weigert of nalatig is in het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de levering, is verkoper gerechtigd de zaak voor rekening en risico van koper op te slaan. 
4. Indien de zaken worden bezorgd, is verkoper gerechtigd eventuele bezorgkosten in rekening te brengen. 
5. Indien verkoper gegevens van koper nodig heeft voor de uitvoering van de overeenkomst, vangt de levertijd aan nadat koper deze gegevens aan verkoper ter beschikking heeft gesteld. 
6. Een door verkoper opgegeven termijn voor levering is indicatief. Dit is nooit een fatale termijn. Bij overschrijding van de termijn moet koper verkoper schriftelijk in gebreke stellen. 
7. Verkoper is gerechtigd de zaken in gedeelten te leveren, tenzij partijen dit anders schriftelijk zijn overeengekomen of aan deellevering geen zelfstandige waarde toekomt. Verkoper is bij levering in delen gerechtigd deze delen afzonderlijk te factureren. 
8. Verkoper doet zorgvuldig haar best de bestelling zo spoedig mogelijk te verzenden. Bestellingen die op werkdagen vóór 16.00 uur  worden gedaan, probeert Verkoper dezelfde dag, uiterlijk de dag erna, nog te verzenden. Niet altijd lukt het Verkoper echter om dit na te komen. Soms zijn producten niet voorradig en dan kan de levering van de bestelling iets langer duren. Op de productpagina staat een indicatie van de levertijd. Mocht Verkoper om wat voor reden dan ook deze levertijd niet halen, dan brengt zij Koper hier natuurlijk zo spoedig mogelijk van op de hoogte. De vermelde prijzen zijn exclusief verzendkosten.
9. Wanneer de vervoerder het pakket niet heeft kunnen afleveren, wordt dit afgegeven bij een afhaalpunt (bijv. een PostNL-punt). Hiervoor gelden de regels van de betreffende vervoerder, waaronder de termijn voor het ophalen (meestal binnen één week).
10. Indien het pakket niet wordt afgehaald of wordt geweigerd door de Koper of het afhaalpunt, wordt het automatisch aan ons geretourneerd. Retour ontvangen pakketten worden alleen gecrediteerd nadat de Koper dit bij ons heeft gemeld.  Wij crediteren in dat geval de waarde van de producten, met aftrek van €6,95 administratiekosten.
11. Eventuele verzendkosten worden niet vergoed. Indien de bestelling oorspronkelijk gratis werd verzonden, worden alsnog standaard verzendkosten van €5,95 in rekening gebracht en ingehouden op het terug te storten bedrag.
12. Het retour ontvangen pakket wordt pas gecrediteerd nadat de Koper zich bij ons heeft gemeld. (Zoals beschreven in artikel 5.)

Artikel 11: Overmacht
1. Kan verkoper niet, niet tijdig of niet behoorlijk aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst voldoen door overmacht, dan is hij niet aansprakelijk voor door koper geleden schade.   
2. Onder overmacht verstaan partijen in ieder geval iedere omstandigheid waarmee verkoper ten tijde van het aangaan van de overeenkomst geen rekening kon houden en ten gevolge waarvan de normale uitvoering van de overeenkomst redelijkerwijs niet door koper kan worden verlangd zoals bijvoorbeeld ziekte, oorlog of oorlogsgevaar, burgeroorlog en oproer, molest, sabotage, terrorisme, energiestoring, overstroming, aardbeving, brand, bedrijfsbezetting, werkstakingen, werkliedenuitsluiting, gewijzigde overheidsmaatregelen, transportmoeilijkheden, en andere storingen in het bedrijf van verkoper.  
3. Voorts verstaan partijen onder overmacht de omstandigheid dat toeleveringsbedrijven waarvan verkoper afhankelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst, niet aan de contractuele verplichtingen jegens verkoper voldoen, tenzij zulks aan verkoper te verwijten is.  
4. Indien zich een situatie als hiervoor bedoeld voordoet als gevolg waarvan verkoper niet aan zijn verplichtingen jegens koper kan voldoen, dan worden die verplichtingen opgeschort zolang verkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Indien de in de vorige zin bedoelde situatie 30 kalenderdagen heeft geduurd, hebben partijen het recht de overeenkomst schriftelijk geheel of gedeeltelijk te ontbinden.
5. In geval de overmacht langer dan drie maanden voortduurt, heeft koper het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden. Ontbinding kan alleen via een aangetekende brief.

Artikel 12: Overdracht van rechten
1. Rechten van een partij uit deze overeenkomst kunnen niet worden overgedragen zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van de andere partij. Deze bepaling geldt als een beding met goederenrechtelijke werking zoals bedoeld in artikel 3:83, tweede lid, Burgerlijk Wetboek.  

Artikel 13: Eigendomsvoorbehoud en retentierecht
1. De bij verkoper aanwezige zaken en geleverde zaken en onderdelen blijven eigendom van verkoper totdat koper de gehele afgesproken prijs heeft betaald. Tot die tijd kan verkoper zich beroepen op zijn eigendomsvoorbehoud en de zaken terugnemen.  
2. Indien de overeengekomen vooruit te betalen bedragen niet of niet op tijd worden voldaan, heeft verkoper het recht om de werkzaamheden op te schorten totdat het overeengekomen deel alsnog is voldaan. Er is dan sprake van schuldeisersverzuim. Een verlate levering kan in dat geval niet aan verkoper worden tegengeworpen.  
3. Verkoper is niet bevoegd de onder zijn eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.
4. Verkoper verplicht zich de onder eigendomsvoorbehoud aan koper geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffings- en waterschade alsmede tegen diefstal en de polis op eerste verzoek ter inzage te geven.  
5. Indien zaken nog niet zijn geleverd, maar de overeengekomen vooruitbetaling of prijs niet conform afspraak is voldaan, heeft verkoper het recht van retentie. De zaak wordt dan niet geleverd totdat koper volledig en conform afspraak heeft betaald.  
6. In geval van liquidatie, insolventie of surseance van betaling van koper zijn de verplichtingen van koper onmiddellijk opeisbaar.  

Artikel 14: Aansprakelijkheid 
1. Verkoper is niet aansprakelijk voor de schade de de koper heeft ondervonden van de producten. Wij waarschuwen voor het gebruik maken van te hete stoom dat huidverbrandingen kan veroorzaken. Lees de gebruiksaanwijzingen daarom goed door en zorg er voor dat het stoomwater zondanig is afgekoeld, maar nog wel voldoende stoom afgeeft zonder gevaar voor brandwonden.  Ook het te veel gebruiken van stoombaden raden wij af. Sommige kruiden kunnen zodanig verstrakken en uitdrogen bij overdaad van gebruik dat het wondjes kan veroorzaken tijdens de gemeenschap. Wees er dus van bewust dat de producten op een geoorloofde en veilige manier word gebruikt.  
2. Niet uitgesloten is de aansprakelijkheid van verkoper voor schade die het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van verkoper of zijn leidinggevende ondergeschikten.
3. De producten en diensten van Verkoper zijn geen vervanging voor medische consulten, behandelingen of medicatie. Wie de producten, consulten of diensten van verkoper gebruikt, zal dit dan ook niet gebruiken als vervanging voor medisch advies, medicatie of behandelingen.
4. Het gebruik maken van de producten of diensten van Verkoper is op eigen risico.
5. Verkoper is niet aansprakelijk voor wat er voor, tijdens of na het gebruik van de producten en diensten plaatsvindt. Alle risico’s van verwondingen, die ondervonden kunnen worden van het gebruik van de producten en diensten van Verkoper vallen binnen het eigen risico van de koper.
6. Verkoper is niet verantwoordelijk voor schade, verwondingen of claims die worden vastgesteld door gebruikers van de producten of diensten.
7. Koper begrijpt dat het gebruik van de producten of diensten van verkoper alleen voor recreatief gebruik is en geen vervanging is voor medische behandelingen, bezoeken of medicatie.
8. Koper zal de diensten en producten dan ook niet zien als een vervanging van zijn/haar huisarts of medisch adviseur. Verkoper is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, verwondingen of claims die worden vastgesteld.
9. Door gebruik te maken van de producten of diensten van verkoper, verklaart koper dat in goede fysieke conditie te verkeren en geen klachten of aandoeningen heeft waarbij het stomen niet is toegestaan, inclusief zwangerschap. Koper heeft de algemene voorwaarden van verkoper gelezen en bent op de hoogte van de voorwaarden voor het stomen.
10. Koper neemt vrijwillig deel aan de producten en diensten van de verkoper en doet dit op eigen risico.
11. Koper verklaart toestemming te hebben hebt de huisarts om de behandeling te ondergaan of neemt zelf verantwoordelijkheid voor de medische besluitvorming.
12. Koper begrijpt dat de resultaten van persoon tot persoon kunnen verschillen en dat er ongunstige reacties kunnen ontstaan op de producten of de behandeling. Mogelijke effecten omvatten onder meer hoofdpijn, bultjes, jeuk, diarree, uitslag, toenemende vaginale afscheiding, kramp of licht bloedverlies.Indien koper de producten van verkoper verder wil gebruiken, zal koper dit aan verkoper doorgeven zodat er aanpassingen doorgevoerd kunnen worden in de aankopen/behandelingen.
13. Koper gaat ermee akkoord dat alle risico's van verwondingen die er opgelopen kunnen worden door het gebruik van de producten en diensten van verkoper, binnen zijn/haar eigen risico vallen.
14. Koper verklaart dat de producten en diensten niet verkeerd zal worden gebruikt en daarom zelf aansprakelijk is voor eventuele verwondingen die hieruit voortvloeien.

Artikel 15: Klachtplicht
1. Koper is verplicht klachten over de verrichte werkzaamheden direct te melden aan verkoper. De klacht bevat een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming, zodat verkoper in staat is hierop adequaat te reageren.  
2. Is een klacht gegrond, dan is verkoper gehouden het goed te herstellen en eventueel te vervangen.

3. Leidt dit niet tot een oplossing, dan heeft koper de mogelijk het geschil aan te melden voor bemiddeling via andere wegen.

Artikel 16: Garanties

1. Verkoper doet logischerwijze haar best om deze in topconditie aan koper te leveren. Toch komt het wel eens voor dat er een bestelling kapot gaat tijdens transport of dat er iets anders gebeurt waardoor koper aanspraak kan maken op garantie. Op grond van het Europese recht is verkoper aansprakelijk voor elk gebrek van overeenstemming dat binnen aan het licht komt. Koper kan aanvullende rechten hebben op grond van het Nederlandse recht.
2. Wanneer Koper een gebrek aan het product ontdekt of zou horen te ontdekken dient Koper binnen een redelijke termijn contact op te nemen met Verkoper. Een redelijke termijn is in ieder geval twee weken. Indien koper tijdig contact met verkoper opneemt, zal verkoper zorgen voor een kosteloze reparatie of voor vervanging.
3. Indien in de overeenkomst garanties zijn opgenomen, geldt het hiernavolgende. Verkoper garandeert dat het verkochte aan de overeenkomst beantwoordt, dat het zonder gebreken zal functioneren en dat het geschikt is voor het gebruik dat koper voornemens is ervan te maken. Deze garantie geldt voor een periode van 1 jaar na het ontvangen van het product.
4. De bedoelde garantie strekt ertoe om tussen verkoper en koper een zodanige risicoverdeling tot stand te brengen dat de gevolgen van een inbreuk op een garantie steeds volledig voor rekening en risico van verkoper komen en dat verkoper zich ter zake een inbreuk op een garantie nooit kan beroepen op artikel 6:75 BW. Het bepaalde in de vorige zin geldt ook als de inbreuk bij koper bekend was of bekend had kunnen zijn door het verrichten van onderzoek. 

5. De genoemde garantie geldt niet wanneer het gebrek is ontstaan als gevolg van onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik of wanneer - zonder toestemming - koper of derden wijzigingen hebben aangebracht dan wel geprobeerd hebben aan te brengen of het gekochte hebben gebruikt voor doeleinden waarvoor het niet bestemd is. 
6.  Indien de door verkoper verstrekte garantie betrekking heeft op een door een derde geproduceerde zaak is de garantie beperkt tot de garantie die door die producent wordt verstrekt. 

Artikel 17: Toepasselijk recht en bevoegde rechter

1. Op iedere overeenkomst tussen partijen is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing. 
2. De Nederlandse rechter in het arrondissement waar House of Didija is gevestigd/praktijk houdt/kantoor houdt is exclusief bevoegd om kennis te nemen van eventuele geschillen tussen partijen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft.
3. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag is uitgesloten.
4. Wanneer in een gerechtelijke procedure één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden als onredelijk bezwarend worden aangemerkt, dan blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht.